Dział Projektów

NCBR: II konkurs NUTRITECH – ogłoszenie konkursu, nabór wniosków do 25 lipca 2025 r.

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło II konkurs w ramach Rządowego Programu NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030.

W wyniku realizacji programu NUTRITECH polskie jednostki naukowe oraz przedsiębiorstwa MŚP uzyskają wsparcie w rozwijaniu zdolności do tworzenia i wykorzystywania rozwiązań opartych na wynikach badań naukowych w celu nadania impulsu rozwojowego gospodarce i z korzyścią dla społeczeństwa w poniższych obszarach tematycznych:

Temat wiodący:

 T1. NUTRIGENOMIKA i BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z  PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).

Temat uzupełniający:  

T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM.

T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA.

Na wsparcie projektów w konkursie przeznaczono budżet w wysokości 60 mln zł. Przystąpić do niego mogą konsorcja składające się z jednostek naukowych oraz przedsiębiorstw MŚP (w skład konsorcjum mogą wchodzić maksymalnie 4 podmioty z czego co najmniej 1 przedsiębiorstwo MŚP i co najmniej 1 jednostka naukowa). Zgłoszone projekty mogą obejmować badania przemysłowe, prace rozwojowe oraz prace przedwdrożeniowe.

Nabór wniosków będzie trwał od 25 kwietnia do 25 lipca 2025 r. (do godziny 16:00).

Po bliższe szczegóły konkursu, w tym obowiązującą dokumentację, zapraszamy pod poniższy link:

https://www.gov.pl/web/ncbr/nutritech-ii-konkurs

Kontakt w sprawie konkursu w Dziale Projektów:

- Michał Olchowski, e-mail: michal.olchowski@pwr.edu.pl, tel. 47-72,

- Katarzyna Maniawska, e-mail: katarzyna.maniawska@pwr.edu.pl, tel. 47-58,

- Adrianna Filipiak-Kaczmarek, e-mail: adrianna.filipiak-kaczmarek@pwr.edu.pl, tel. 37-09.

Politechnika Wrocławska © 2025

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję